Safari – länkar i ny flik/tab

Det finns ingen inställning i Safari som tillåter dig att öppna länkar med “target=_blank” i en ny flik/tab vilket är riktigt dåligt. Däremot är det inte svårt att åtgärda med ett kommando i Terminalen. 

Är du van vid att nya länkar alltid öppnas i en ny flik/tab istället för ett nytt fönster är det riktigt jobbit att använda Safari då webbläsaren alltid öppnar länkar med attributet “_blank” i ett nytt fönster. Du kan förvisso öppna länkar i en ny flik/tab om du håller inne “cmd” samtidigt som du klickar på länken men varför behöva göra en extra knapptryckning? 

Det går alltså inte på något sätt att ändra detta beteende i inställningarna för Safari vilket är dåligt. Det du kan ändra är aktivering av “cmd + klick” samt om du vill att länkar från andra program skall öppnas i ny flik eller nytt fönster

För att ändra standardbeteendet för Safari när det gäller länkar som öppnas i nytt fönster istället för ny flik skall du genomföra följande steg. 

Detta fungerade med OS X 10.5.7 och Safari 3.2.3

  1. Stäng Safari helt genom att klicka “cmd + q” alternativt gå till menyn “Safari” –> “Avsluta Safari“.
  2. Öppna Terminal, du finner det i din programmapp under “Verktygsprogram” eller sök i Spotlight.
  3. Skriv in följande kommando och tryck därefter enter (OBS, endast en rad):
  4. defaults write com.apple.Safari TargetedClicksCreateTabs -bool true

  5. Stäng Terminal och öppna Safari
  6. Surfa och öppna länkar i ny flik istället för nytt fönster!

Har du några frågor eller funderingar? Lämna en kommentar nedan!

8 comments… add one

Leave a Comment

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close