Startobjekt / Autostart i OS X

När du startar upp datorn finns det vissa program som startas automatiskt. I Windows kallas det autostart, i OS X kallas det startobjekt. Det är lätt att lägga till eller ta bort program ur startobjekt i inställningarna.

Som du säkert har märkt så startas vissa program automatiskt när du startar upp din dator och loggar in i OS X. Installerar du ett program så läggs det ofta även in som ett startobjekt så att programmet skall starta upp varje gång du startar din Mac. Har du installerat många program som startas upp vid inloggningen kommer det innebära att din dator tar längre tid att starta upp.

Program som  själva ändrar inställningarna så att de skall autostarta vid boot kan jag bli irriterade på. Jag vill själv välja vad som skall startas upp och vad som inte skall startas upp när jag slår på min dator. Som tur är går det lätt att lägga till eller ta bort program som skall startas automatiskt.

För att ställa in vilka program som skall startas då du slår på datorn, följ dessa steg:

 1. Öppna “Systeminställningar
 2. Klicka på “Konton
 3. Markera det konto du vill ändra startobjekten för
 4. Klicka på “Startobjekt
 5. Nu kan du lägga till (klicka på +) eller ta bort (klicka på -) program som skall startas eller inte startas automatiskt
  Du kan även välja om programmet som skall autostarta skall starta minimerat/gömt
Inställning av startobjekt i OS X
Inställning av startobjekt i OS X

Frågor eller funderingar kring detta? Du kanske har bättre tips? Lämna en kommentar!

3 Replies to “Startobjekt / Autostart i OS X”

 1. Hittar bara detta för systemanvändare? Hur ställer man in startobjekt för konton utan admin rättigheter? Specifikt skulle jag vilja ha en “front-row” användare, dvs ett normalt konto där front-row startas med automatik, men där inget annat går att ändra, t.ex. för barnen

 2. Hej!

  Du måste logga in på det kontot du skall ändra startobjekten för. Sedan kan du lägga till Front Row som startobjekt.

  Jag hade skapat ett konto med föräldrarkontroll då det är lättare att styra vilka applikationer som skall få köras och vilka inställningar som får ändras.

  Lycka till!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *