Nike + iPhone 3GS

En av funktionerna i iPhone 3GS som inte fanns i iPhone 3G är Nike + iPod. Med Nike+ sensorn tillsammans med iPhone 3GS har du en bra anledning till att ge dig ut i löparspåret för att träna kondition.

Nike + iPod fanns alltså inte till iPhone 3G, däremot har det funnits till många olika iPod. I och med att iPhone 3GS även stödjer Nike + iPod har jag kunnat sälja min iPod Touch och istället ta med mig min iPhone 3GS när jag skall löpträna.

Vad är då Nike +?

Nike + iPod är ett samarbete mellan Nike och Apple. Nike har designat olika joggingskor där en speciell sensor skall placeras för att mäta hur långt man springer. Denna sensor skickar sedan data som registreras i din iPod/iPhone som kör en applikation som heter Nike + iPod.

Du börjar helt enkelt med att placera sensorn i din sko. Nike+ sensorn är egentligen avsedd för speciella skor från Nike där det finns ett hål i sulan, dock så fungerar det utmärkt med vilka skor som helst. Det är bara att placera sensorn ovanpå foten eller fästa den under skosnöret.

Därefter startar du upp applikationen Nike + iPod i din iPhone 3GS. I programmet kan du välja vilken typ av träning du vill genomföra. Alternativen är “Grundläggande“, “Tid“, “Distans” eller “Kalori“. När du valt vilken typ av träningsmål du vill träna efter får du välja musik som skall spelas. Under ditt löppass kan du hela tiden se hur snabbt du springer. Programmet talar även om för dig i hörlurarna hur långt du har sprungit och hur långt du har kvar med jämna mellanrum. Vid avslutad träning så sparas all information om din löprunda.

Efter ditt löppass kan du koppla upp din iPod eller iPhone 3GS till datorn och starta upp iTunes för att synkronisera din enhet. När du synkroniserar din enhet kommer den data du har registrerat med Nike + iPod att skickas till hemsidan för Nike + där du kan få en bra översikt över din löprunda. På hemsidan kan du även se dina tidigare träningspass som du har genomfört. Detta förutsätter självklart att du har skapar ett personligt konto på Nikes hemsida som är gratis.

Vad som behövs till Nike + iPod

Det enda som behövs är sensorn om du har en iPhone 3GS. Sensorn kostar 175 kr plus frakt i dagsläget i Apple Store. Du måste även aktivera Nike + iPod i din iPhone för att applikationen skall visas, detta gör du under inställningar.

Sedan är det bara att ge sig ut och springa med skön musik och rolig statistik. Ett tips på vägen är att skaffa ett Sport Armband för iPhone samt ett par bra hörlurar som sitter fast ordentligt när man springer. Själv så har jag Belkin Touch Dual Fit Sports Armband och stream:ar musiken till mitt JABRA 3030 headset.

Här har jag några skärmbilder från Nike + iPod:

Skulle du bli mer motiverad till att springa om du hade en Nike+ sensor till din iPhone 3GS?

16 Replies to “Nike + iPhone 3GS”

 1. Nike + iPhone 3GS . Otroliga grejer .
  Vi får se hur länge lusten att träna varar.
  Får lust att ge sig ut på en löprunda bara för att se om det funkar .
  Kan man sätta fast den på katten . Jag provar
  Jonas

 2. Skulle vara skoj om man kunde få en uppdatering så man kunde ställa in intervallträning.

  Om detta är något man kan göra så maila gärna hur man gör 😀

 3. Jag har köpt Nike+ skor, och inlägget som behövs, men inser nu att man måste ha iPhone 3GS och inte bara 3G som jag har! Finns det inget sätt att komma runt detta?

 4. Det var tråkigt! Finns tyvärr inget att göra vad jag känner till. Det är möjligt att det går om man jailbreakar men tror inte det tyvärr.

 5. hur vet den hur långt man har sprungit , hur räknar den hur långa steg man tar ?

 6. Det är med hjälp av accelerometern du fäster på din sko. Med hälp av den mäts din steglängd och i förlängningen då din sträcka du tillryggalagt.

 7. hur gör man en kalibrering och vad gör den för nytta? om accelerometern du fäster i skon redan gör hela det jobbet ?

 8. Kalibreringen gör du i din iPhone / iPod. Du springer helt enkelt en känd sträcka med din accelerometer monterad på din sko och skriver sedan in den sträckan i Nike+ under kalibrering.

  Nyttan med kalibreringen är att sträckan som mäts upp med acceleromteren blir mer exakt efter en kalibrering. Dock måste jag säga att min mätte upp sträckan väldig bra redan innan, men allt beror ju på löpsteg och vilket typ av underlag man springer på.

 9. Hej. Vad gör jag för fel då min nike + inte alls mäter upp rätt km-tid, antal km osv? Har kalibrerat o testat flera gånger. Jag sätter sensorn i strumpan ovanför skon då jag inte har nike-dojjor. Kan detta påverka, ska jag placera sensorn på bättre plats??

 10. Jag använder min i strumpan också på ovansidan av foten. Det har fungerat bra för mig även om det kanske inte är så bekvämt. Det jag funderar på är om det kanske gör skillnad på vilket håll man sätter den. Alltså så att den inte är upp-och-ner… min sätter jag med nike-märket uppåt.

  Hur mkt fel mäter den? Snackar vi hundratals meter?

 11. Hej!

  Jag får inte upp Kalibreringsknappen så som den återges i bilden här ovan. På min (och min frus) finns två flikar längst ner där det står Löparkalibrering/okalibrerad och Gångkalibrering/okalibrerad. Är det nån som har en lösning på detta?

  Hälsningar
  Paul

 12. Efter ditt träningspass ska du kunna välja att använda den löprundan som kalibrering. Se bara till att du vet den exakta sträckan du sprungit.

 13. Hej! Min ipod räknar tempo tid och allt utom km. Den står på 0.00 hur jag än gör och hur långt jag än springer. Har testat med andra sonsorer oxå och det blir likadant. Har jag någon konstig inställning??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *