Internetdelning mellan iPhone och Mac via USB/Bluetooth

Internetdelning från din iPhone kan du göra över Bluetooth eller via USB-kabel. Istället för att ha ett separat 3G-abonnemang med en dongel kan du använda din iPhone som ett modem till din Mac.

Att kunna koppla upp sig på sin Mac via iPhone är alltså ett utmärkt alternativ om man har en abonnemangsform som tillåter en fast kostnad för datatrafik över 3G. Har man däremot inte en fast kostnad för datatrafik kan räkningen snabbt bli hög, därför rekommenderar jag inte att använda internetdelning om du inte har en fast avgift för dataöverföring på din telefon.

Hur går man då tillväga för att aktivera internetdelning mellan iPhone och din Mac? Precis som vanligt när det gäller Apples produkter fungerar de otroligt bra ihop och att ställa in allt så det fungerar är inte speciellt svårt. För er som undrar hur man ansluter till internet via USB eller Bluetooth tänkte jag beskriva stegen i en liten guide nedan.

Steg 1: Först måste du aktivera “Internetdelning” på din iPhone.

Detta gör du genom att öppna “Inställningar” –> “Allmänt” –> “Nätverk” –> “Mobilt nätverk“. På skärmen du nu kommer till aktiverar du internetdelning.

Har du inte Bluetooth igång kommer en ruta upp där du kan välja att slå på Bluetooth om du vill använda dig av internetdelning via Bluetooth. Använder du hellre USB så kan du klicka på valet “Endast USB”.

Steg 2 – Ansluta via USB: Anslut din iPhone till datorn via USB-kabel till din Mac. När du gör detta kommer följande dialogruta att presenteras på din skärm:

Klicka på alternativet “Nätverksinställningar…“.

I fönstret som då öppnas behöver du egentligen inte göra några inställningar utan du bör nu se att “iPhone USB” finns som alternativ i listan till vänster som bilden nedan visar. Det är möjligt att din iPhone inte är ansluten vid detta tillfälle om du har Airport aktiverat, slå därför av Airport (ditt trådlösa nätverkskort i datorn), koppla ur USB-kabeln och koppla in den igen så kommer din Mac  ansluta automatiskt till din iPhone och använda den som ett 3G-modem för att komma ut på internet.

När du gjort detta steg och vill ansluta till internet via din iPhone är det bara att stoppa i USB-kabeln i din iPhone och sedan till din Mac så ansluts datorn automatiskt till internet via din iPhone. För att koppla från räcker det med att dra ur USB-kabeln.

Steg 3 – Ansluta via Bluetooth: Vill du ansluta trådlöst måste du använda dig av Bluetooth för att para ihop din Mac och din iPhone. Börja med att aktivera Bluetooth på din iPhone vilket du gör genom att öppna “Inställningar” –> “Allmänt” –> “Bluetooth“. På din iPhone bör du nu se en lista över enheter din iPhone redan är parkopplad med samt texten “Nu upptäckbar”.

Aktivera nu Bluetooth på din Mac. Detta gör du genom att öppna “Systeminställningar” som du hittar under äpplet högst upp till vänster på din Mac.

När du fått upp fönstret med “Systeminställningar” skall du klicka på “Bluetooth” och i fönstret som nu öppnas skall du bocka för den lilla rutan “” så att Bluetooth aktiveras samt bocka för “Visa Bluetooth-status i menyraden“.

När detta är gjort klicka på “Ställ in ny enhet”, ett nytt fönster öppnas och din Mac börjar söka efter din iPhone som skall ha Bluetooth aktiverat och vara upptäckbar. Markera enheten som är din iPhone i listan och välj “Fortsätt“.

Parkopplingen börjar och en sifferkod presenteras på din Mac samtidigt som en dialogruta på din iPhone visas där du skall bekräfta lösenkoden. På din iPhone, klicka nu på “Parkoppla“.

Parkopplingen skall nu vara klar och du kan klicka på “Avsluta” i fönstret på din Mac.

För att ansluta till internet via din iPhone över Bluetooth skall du nu klicka på Bluetooth-symbolen som skall synas i menyraden. Under enheter skall du se namnet för din iPhone, håll muspekaren över namnet på din iPhone och välj “Anslut till nätverket“. Klicka på “Anslut till nätverket” så kommer du kunna ansluta till internet via din iPhone.

För att koppla ned gör du på samma sätt, fast alternativet kommer då istället vara “Koppla ner“. Alternativt är det bara att stänga av Bluetooth.

Det blev mycket text för lite inställningar men förhoppningsvis skall det nu inte vara några frågetecken eller problem för dig som vill använda din iPhone som 3G-modem med din Mac.

En sak att tänka på är att iPhone använder Bluetooth version 2.1 + EDR som har viss begränsning när det gäller överföringshastigheten. I teorin är den maximala överföringshastigheten 3 Mbit vilket blir en flaskhals om du har möjlighet att surfa i högre hastigheter i 3G-nätet.

Har du trots denna guide problem med att ansluta till internet via din iPhone får du gärna lämna en kommentar med ditt problem så kan vi nog lösa problemet.

52 Replies to “Internetdelning mellan iPhone och Mac via USB/Bluetooth”

  1. Återställningen fungerade för mig! Tack!
    I Iphone 4S: Inställningar/ Allmänt/ Återställ

  2. om man inte har en sån där mac, kan man inte då ansluta via usb elle?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *