Text-to-Speech i OS X

Text-to-Speech är precis vad det låter som, du kan göra om text till tal i OS X. Inga extra program behövs utan det finns en inbyggd funktion som du kan använda dig av för att exempelvis göra om en textfil till en ljudfil.

Det finns tillfällen då man behöver göra om text till tal, för egen del lämpade sig Text-to-Speech perfekt då jag behövde läsa mycket text men skulle sitta i bilen och köra. Då kunde jag göra om texten jag behövde läsa till en ljudfil som jag sedan kunde bränna på en CD-skiva och lyssna på medan jag körde.

För att göra detta behöver du inte installera något extra program utan i Terminal.app kör man kommandot “Say“. Hur går man då tillväga för att göra om en textfil till en ljudfil?

 1. Börja med att öppna Terminal.app som du finner i Program –> Verktyg.
 2. I terminalen som nu öppnas, skriv in:
cd Desktop

Tryck sedan på Enter för att köra kommandot. Det du då gör är att du ändrar sökvägen till skrivbordet.

 1. Vill du nu läsa upp en text skriv t.ex.:
  say "This is a test"

  och tryck på Enter så kommer din dator att läsa upp texten.

  Detta kommando läser inte upp någon textfil eller genererar någon ljudfil utan läser helt enkelt bara upp den text du skriver in.

 2. Vill du däremot läsa upp en textfil så tillkommer några saker till kommandot. Det krävs även att textfilen du vill att din Mac ska läsa upp är en ren textfil och inte är formaterad på något sätt. Ljudfilen som skapas har filformatet .aiff och går att importera till iTunes. Eftersom vi i Steg 1 ändrade sökvägen till skrivbordet så är det där textfilen skall ligga samt det är på skrivbordet som ljudfilen kommer att genereras.
  I exemplet nedan har jag en textfil på skrivbordet som heter exempel.txt och jag vill skapa en ljudfil som heter exempel.aiff som kommer hamna på skrivbordet. För att göra detta, skriv in följande och tryck på enter:

  say -f exempel.txt -o exempel.aiff

  Nu har jag en ljudfil som heter exempel.aiff på mitt skrivbord som jag kan spela upp med iTunes.

Notera att Text-to-Speech gör sig bäst på engelska, eller snarare låter riktigt uselt på svenska. Har du några frågor om kommandot “Say” så lämna en kommentar.

2 Replies to “Text-to-Speech i OS X”

 1. Tackar för tipset, skönt att slippa dra ner tredje-parts program (=

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *