Netflix i Sverige på iPad/iPhone/Mac

Netflix är en streamingtjänst av filmer och tv-serier över internet som även fungerar i Sverige. Det finns alltså lösningar som gör det möjligt för oss användare här i Sverige att använda Netflix trots allt.

För er som inte känner till Netflix så är det ett företag som erbjuder uthyrning av DVD-filmer direkt hem i din brevlåda (om du bor i USA) samt tillhandahåller en streamingtjänst av filmer och tv-serier. Deras utbud är bra och uppspelningskvalitén är upp till HD, allt beroende på vilken uppkoppling man använder.

Det sköna med Netflix är att de har utvecklat en applikation som finns både till iPhone/iPod Touch och iPad. Det går även att använda tjänsten direkt på din Mac med OS X i Safari. Förutom dessa enheter stödjer de även streaming till PS3, Xbox, Wii och en hel del andra enheter och TV-apparater. Den nyaste enheten att integrera Netflix är Apples nya Apple TV.

Netflix är inte en gratistjänst utan en prenumeration. Det finns olika typer av abonnemang hos Netflix men det som är intressant för oss i Sverige är egentligen bara streamingtjänsten. Det billigaste abonnemanget med obegränsad streaming av film och tv-serier kostar 8.99$ per månad.

Som sagt så är tjänsten inte tillgänglig för användare utanför USA och skapar du ett konto och loggar in kommer du mötas av följande text: “Watching Instantly Is Not Available Outside the US”. Lösningen på problemet är Virtual Private Network (VPN).

Guiden kommer inte förklara vad VPN är eller hur det fungerar utan mycket enkelt förklarat kan vi ansluta oss till ett virtuellt privat nätverk i USA som gör att Netflix tror att vi är i USA.

Det finns flera sätt att ansluta till ett VPN och även olika sätt att skapa ett VPN. Det lättaste är att köpa in sig på ett VPN i USA vilket är det jag har gjort. StrongVPN valde jag av den simpla anledningen att de verkade kunna erbjuda relativt snabba nätverk och var inte speciellt dyra. Dessutom visade det sig att deras support var riktigt snabb på att svara och kunnig.

Just nu har StrongVPN ett paketerbjudande där man erbjuds VPN i New York, San Francisco samt i UK (London m.fl.) för 55 dollar per år.

Med kostnad för VPN hos StrongVPN och abonnemang hos Netflix blir årskostnaden alltså 163 dollar vilket i dagsläget blir cirka 1200 SEK. Det är alltså inte alls gratis men ser man mycket på film och amerikanska tv-serier anser jag att det utan tvekan är värt pengarna. Speciellt nu när Apple TV kommer med ett stöd för Netflix.

För att komma igång, börja med att köpa in dig på ett VPN hos StrongVPN, paketet “3 City Special PPTP 1 Year” för 55$ är lämpligt. När du köpt den tjänsten kommer du få ett e-mail med dina kontouppgifter till ett VPN och bör innehålla information i likhet med denna:

PPTP/L2TP/SSTP Account Info
Server: vpn-sf20.reliablehosting.com
Login (username): vpn1543
Password: 9FDsdf823Fae
L2TP key (shared secret):ADjIwcN897asdf65

Har du inte fått tillgång till ett VPN som finns i New York kan du själv ändra det genom att logga in på ditt konto på StrongVPNs hemsida. Anledningen till att föredra New York framför San Francisco är att hastigheten blir lite högre för oss i Europa med de nätverken jämfört med de i San Francisco.

Anslut till ditt VPN i OS X, gå till “Systeminställningnar” och klicka på “Nätverk”. Klicka sedan på det lilla “+”-tecknet för att lägga till en ny anslutning.

Välj gränssnittet “VPN”, VPN-typen “L2TP över IPSec” och döp din VPN-anslutning till valfritt namn. Tryck därefter på “Skapa”

VPN OSX

I listan över nätverk kan du nu se din nyskapade VPN-anslutning. Status för denna anslutning är för tillfället “Inte konfigurerad” så nu skall den konfigureras med den kontoinformationen du fick skickad via epost från StrongVPN.

Markera din VPN-anslutning i listan över nätverken om du inte redan gjort det.

Fyll nu i “Serveradress” och “Användarnamn” och klicka sedan på autentieringsinställningar.

VPN OSX

Fyll i “Lösenord” och “Delad hemlighet” och tryck sedan på “Ok”.

VPN OSX

Nu har du konfigurerat din Mac så att du kan ansluta till ditt VPN i USA. Klicka på “Anslut” för att testa om allt fungerar som det skall. Lyckas du inte ansluta så kontrollera att du verkligen fyllt i alla uppgifter rätt. Lyckades du ansluta så kan du fortsätta vara vara ansluten under registreringsprocessen hos Netflix.

Skaffa en prenumeration hos Netflix är nästa steg. Du behöver inte betala något första månaden då de för tillfället har en månads testperiod. Det är en löpande prenumeration som kan avslutas när man inte längre vill ha tjänsten. Vid registrering så måste man uppge sitt kreditkortsnummer, jag använde Nordeas säkra kortbetalning över nätet för registrering och inga pengar drogs första månaden.

Se till att välja alternativet för 8.99$ då det ger dig obegränsat med streaming av filmer och tv-serier.

Ett tips kan vara att välja en adress i Oregon då det inte är någon moms på tjänster eller varor i den delstaten. Annars är det möjligt att det tillkommer moms.

När registreringen är klar och du är ansluten till ditt VPN är det bara att välja en film och klicka på “Play”! Har du inte Silverlight installerat blir du tvungen att installera det innan du kan börja se. (Jag vet, det suger att man ska behöva installera mjukvara från Microsoft…)

Anslut din iPad/iPhone till ditt VPN genom att gå till “Settings” –> “General” –> “Network” –> “VPN”. I den menyn väljer du “Add VPN Configuration” och fyller i samma uppgifter som tidigare. Se till att välja L2TP och tryck på “Save” när allt i ifyllt.

Netflix iPad

För att ansluta trycker du bara på VPN-switchen för att slå på din VPN-anslutning.

Netflix iPad

Som nämndes tidigare är Netflix en tjänst avsedd för de amerikanska användarna och deras iPhone App / iPad App finns således inte i den svenska App Store. Du måste alltså logga in i den amerikanska App Store med ett amerikanskt iTunes-konto för att kunna ladda ner Netflix app. Har du inte ett amerikanskt iTunes-konto är det bara att registrera ett, det finns ett flertal guider på nätet som beskriver hur du skall gå tillväga.

Så länge du är ansluten till ditt VPN på din iPad eller iPhone kan du alltså använda Netflix app för att stream:a film.

Små tips jag har funnit när man använder Netflix i OS X är bland annat att det går att tvinga en högre bitrate när man streamar i OS X. Det går alltså att få HD-kvalité trots att man sitter på en anslutning som inte egentligen ger tillräckligt hög nedladdningshastighet.

Netflix i Safari (OS X)

Genom att trycka på “ctrl” + “shift” + “alt/option” + “m” får du upp en meny där du kan välja “Stream Manager”.

Netflix i Safari (OS X)

Klicka på “Stream Manager“, bocka i “Manual Selection” och välj den högsta buffer rate som går.

Netflix i Safari (OS X)

Tryck sedan på “Apply” och njut av din film i HD.

Netflix i Safari (OS X)

Det andra tipset är att det går att nyttja hela sin bandbredd och att man inte behöver vara ansluten till VPN. Efter att man har startat filmen kan man nämligen koppla från anslutningen till sitt VPN och är på sådant sätt inte påverkad av hastighetsförlusten av att vara ansluten genom ett VPN.

Det är inte bara Netflix som man kan använda då man har tillgång till ett amerikanskt VPN. Du kan även se serier från ABC och använda deras iPad app, ABC Player.

Självklart fungerar det även på PC och andra system och enheter så länge man ansluter via ett amerikanskt VPN.

Anser du att kostnaden för ett eget Virtual Private Network i USA värt möjligheterna det skapar?

Uppdatering 2010-11-30
Netflix har ändrat abonnemangsformerna, det du ska beställa är numera “Watching instantly (no DVDs)” för $7.99.

42 Replies to “Netflix i Sverige på iPad/iPhone/Mac”

 1. Riktigt bra guide, detta ska jag genast testa. Jag tog mig även friheten att tipsa om den på min egen site, jag hoppas detta var ok?! Länkar givetvis tillbaka till dig!
  Detta var mitt första besök på din site och jag gillar vad jag ser! Blir fler besök.
  Jag skulle gärna publicera dina guider på min sida, hör av dig om du är intresserad av ett samarbete!

  //Joakim

 2. Suverän guide, verkligen användbar. En fraga bara; om nu netflix behover laddas ner med ett amerikanskt itunes konto, kommer jag kunna anvanda mina svensk-kopta apps da oxa utan att behova byta mellan de olika kontona varje ggn?

 3. Trevlig guide!

  Tänkte testa att regga mig på Netflix, men vill bara kolla: I 8.99$ ingår en DVD (ser inte nåt alternativ med enbart streaming vid free trail), frågan är om man aktivt måste välja en DVD efteråt, så de inte skickar iväg en random DVD till vald adress i USA efter registrering? Det vore ju inte så lyckat 🙂

 4. Tjena, ja det ingår en DVD per månad. Det du INTE ska göra när du skapat kontot är att lägga till en film i din DVD-que. Gör du det läggs du i väntelista på att få hem den DVD-filmen. 😛

 5. Det var så jag tänkte att det var, men ville försäkra mig 🙂 Har du fått någon indikation på om de skickar nåt annat via snigelpost, så som fakturur etc. Vore ju också lite halvstelt när man inte bor på adressen i fråga.

 6. De skickar ut reklam, jag fick hem lite reklam om att jag kunde få hem DVD också.

  Har man även PS3 kan man ju spela upp via konsollen också men de skickar ju inte skivan utomlands så det blir ett problem. Jag har bott i USA ett tag och kunde därför få hem en skiva med deras mjukvara. Snart kommer ju Apple TV så det är bra 🙂

 7. Hm, då känns det som adressen ändå är ett problem. Man vill ju inte att någon där borta ska få ens personliga post.

  Ja, det vore ju riktigt trevligt att köra Netflix på nya ATV:n, men kan man köra den med VPN? Om det fungerar så lär man väl ändå inte kunna “multitaska” så man kan köra “pausa film och stänga av VPN”-tricket är jag rädd.

 8. Nä det är väl inte optimalt att ngn stackare får reklam 🙂 Det finns hur många olika områden som helst där alla har samma adress, det som skiljer är lägenhetsnummer. Om man bara struntar i att ange en specifik lägenhet så kommer det inte komma fram. Jag fick massa adresserad reklam till min lägenhet när jag bodde i USA, bara kastade skräpet. Tror ingen bryr sig egentligen.

  Det är nog inte troligt att man kan ansluta till ett VPN direkt i ATV men däremot borde det gå att konfigurera gateway så att man kan ansluta genom sin dator. Det är så jag gör i dagsläget med mitt PS3 för att kunna köra Netflix. Alltså kan jag koppla ner VPN på datorn efter att filmen har startat där med.

 9. Ah, tack för tipset. Får försöka leta reda på nån lämplig adress 🙂

  Jo, det fungerar ju förstås, men det optimala vore ju att slippa ha en dator igång, men det är ju helt klart bättre än ingenting 😛

 10. Tack för en klockren guide!
  Fixade precis VPN o Netflix på detta sättet!
  Funkar klockrent!

  Hur har du gjort för att få igång det på PS3?

 11. Netflix är klockrent! Sitter och kikar nu precis 😀

  Tyvärr har de gjort det svårare nu att använda Netflix på PS3. Tidigare använde man en Bluray skiva för att köra deras mjukvara, nu har de istället lanserat ett program man laddar ned i PSN som är hårdvarulåst till konsoller sålda i Kanada och USA. Som tur är har Netflix fått en hel del klagomål då invånare även i USA har konsoller som inte är köpta i landet och de ska i nästa updatering använda sig av någon annan typ av regionslåsning (via IP) vilket man kommer runt med VPN.

 12. Just nu en genomför ett av världens ledande IT-säkerhetsföretag Sophos en global kampanj för att utse världens mest oövervinneliga person. Kampanjen utgår från sajten http://mostinvincible.com , som kommer samla de mest vågade filmerna från YouTube, videor som besökarna postar då de tio som fått flest röster vinner var sina iPads!

 13. Hur väljer ni address, tar ni bara någon ur helt på slump? Kan det inte bli problem om man anger falsk address tillsammans med sitt kreditkort. Så vitt jag vet så kan företag använda hemaddressen som säkerhetskontroll på kreditkortsnummer.

 14. När jag bodde i USA använde jag mitt svenska kort så Netflix kollar inte det med adressen registrerad till kortet. Jag uppdaterad även kreditkortsinformationen hos Netflix nu i veckan och det fungerar utan problem.

 15. Hej. Jag har följt denna guide helt och hållet. Får dock felmeddelande i Netflix när jag ska köra en film. Jag får felkod N8106-154-5008. Någon som vet vad det betyder?

 16. Logga ut från ditt konto på Netflix och logga sedan in igen, jag har läst att det bör lösa problemet.

  Prova även att logga ur och sedan in igen till din VPN.

 17. Hej
  Det funkar klockrent för mig. Det jag undrar över är om det även går att köra på WII i Sverige? Jag hittar nämligen inte Netflix på WII SHOP CHANNEL. Någon som vet hur man gör?

  Mattias

 18. Jag har inget Wii men på PS3 var jag tvungen att skapa ett amerikanskt konto på min PS3:a, då kunde jag ladda hem Netflix program. Det lär vara något liknande till Wii.
  Frågan är om du har möjlighet till att ställa in VPN/Gateway i Wii, om det inte går måste du ha en router eller dator som agerar VPN-klient.

 19. Funkar verkligen HD-material (1080p) över en VPN kontakt? Testade betald VPN för något år sedan, och hastigheten var under all kritik.

 20. För att stream:a HD kopplar jag ner från mitt VPN efter att filmen startat. Då är det absolut inga problem. Tvingar man HD och fortsätter vara ansluten till VPN kommer filmen att pausa och buffra då och då.

 21. Jätte bra guide, funkar på min iPhone, Ipad osv. Men hur får jag det att funka på min apple TV? JAg ansluter via min Airport Extreme, men Apple TV får då det svenska IP nummret… Tacksam för tipps/hjälp

 22. Bra guide. Tackar och bugar! Undrar om du har någon koll eller kan bekräfta på huruvida det fungerar på Apple TV eller inte?

 23. Det fungerar inte att ställa in VPN eller gateway i Apple TV vilket gör att man måste ha en router som VPN-klient för att det skall gå att ansluta till StrongVPNs server. Har man det ser jag inga problem då trafiken kommer gå genom ditt VPN i USA.

 24. Hej J.Backlund.

  Är detta sätt att få streaming från Netflix beroende av någon speciell router?
  Eller måste man tex ha statiskt IP?

 25. Du behöver inte ha ett statiskt IP. Du kan införskaffa en router som har inbyggd VPN-klient i mjukvaran så att du via routern ansluter till ett VPN i USA. Det går annars fint att ansluta till ett VPN med en PC och sedan brygga anslutningen till ditt lokala nätverk.

 26. Har precis skaffat mig ett vpn nätverk och registrerade mig just hos netflix men när jag försöker logga in får jag felmedelandet: “Netflix Site Error. We were unable to process your request. Please go to the Netflix home page by clicking the button below.”

  Har jag gjort något fel här eller är det Netflix det är fel på?

  Mvh

 27. Går inte att regga us konto står att mitt konto inte matchar adress

 28. Grym guide. Men funkar det att skaffa Us vpn samt routra trådlöst till apple tv 2 och logga in infrån netflix appen på apple tv??

 29. Hur lång tid brukar det ta innan man fårmsina uppgifter? Har bara fått ett kvitto på att jag betalt.

 30. Hej
  Hur bär man sig åt för att avsluta Netfix och slippa betala månadskostnaden?
  Mvh
  Bengt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *