OBD felkodläsare och iPhone

Bilintresserad och har en iPhone? Då bör du skaffa en PLX KiWi Wifi för att koppla upp dig mot bilens OBD samt appen Rev2 till din iPhone. När du gjort det kan du läsa av bilens sensorer i realtid med din iPhone samt att läsa ur felkoder och radera dessa.

OBD står för On-Board Diagnostics och är ett diagnossystem som är standardiserat i nyare bilar. Med OBD finns möjligheten att läsa ur realtidsdata ur din bils Engine Control Unit (ECU) som ger dig t.ex. olika tryck och temperaturer från bilens sensorer. Förutom det kan du även läsa ur så kallade Diagnostic Trouble Codes (felkoder) för att snabbt kunna avgöra vad som är fel med bilen. Ska du läsa ur en bils felkoder på en bilverkstad kostar det nästan lika mycket som att köpa egen utrustning och en app till din iPhone. Varför då inte läsa ur felkoderna själv och spara en slant nästa gång du behöver läsa ur något ur bilens OBD?

Det är tre saker du behöver för att kunna läsa ur felkoder ur din bils OBD med en iEnhet från Apple.

  1. En iPhone/iPod Touch eller en iPad
  2. Applikationen Rev, 299 SEK (DashCommand, 379 SEK, FuzzyCar, Gratis)
  3. PLX Kiwi WiFi, cirka 1200 SEK

När det gäller applikationen så finns det egentligen tre olika appar som är kompatibla med PLX Kiwi Wifi. Personligen har jag valt att använda Rev då det enligt mig har det snyggaste användargränssnittet. DashCommand och Rev är likvärdiga när det gäller funktionalitet men DashCommand är även anpassat helt för iPad. FuzzyCar är inte lika kraftfullt som Rev och DashCommand men är gratis och gör det möjligt att läsa ur felkoder ur din bil.

Utvecklarna för Rev och DashCommand listar ett flertal parametrar som går att läsa ut ur ens bil, dock ska man notera att vad som går att läsa ur beror helt på vilka sensorer bilen har.

Applikationerna finner du som vanligt i App Store (iTunes länkar)

Här är några bilder från Rev på iPhone:

PLX Kiwi Wifi är enheten som du ansluter till bilens diagnosuttag. Det är en Wifi-enhet med en OBD-II-kontakt. Sedan 1996 är det ett standardiserat diagnosuttag och överföringsprotokoll. Dataöverföringen sker sedan över Wifi till din iPhone med en AdHoc-anslutning. Enheten har även en strömbrytare så man slipper koppla in och ur enheten i diagnosuttaget då man vill slå av eller på den.

Det finns olika e-butiker som säljer PLX Kiwi Wifi, personligen så valde jag att beställa den via en butik på Ebay. De var snabba med att skicka min PLX Kiwi Wifi och det var inget strul. Deras butik på Ebay heter Telematica Europe.

Är man lite händig är denna utrustning alltså till stor hjälp om man vill reparera sin bil själv. Har lampan “Check Engine” tänts på instrumentpanelen läser man bara ur felkoden från OBD, felkoden tolkar man sedan lätt genom att göra en sökning på Google. När felet är åtgärdat raderar man felkoden med ett simpelt tryck på din iPhone och “Check Engine“-lampan slocknar direkt.

Till sist ett YouTube-klipp från PLX med lite information om deras enhet och applikationerna.

2 Replies to “OBD felkodläsare och iPhone”

  1. DashCommand funkar inte alls något bra med Iphone, buggigt och ibland får man installera om det för att ens få igång det.
    Jag kör med Ios 5 det är kanske annorlunda med ngn annan version

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *